20 Mayıs 2014 Salı

Marqueyssac Bahçeleri, Vezac, Fransa


Fransa'nın Dordogne bölgesinde Vezac şehri dünyanın en muhteşem manzaralarından biri olan Marqueysac bahçelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Bahçenin özel yuvarlak formları yıllardan beri Dordogne bölgesinin bilinçli halkının sayesinde ayakta duruyor. Bahçenin bütün kıvrımları bu gönüllüler tarafından düzenli bir şekilde manikürleme işleminden geçiyor. 

Marqueysac Bahçeleri gerçek ihtişamına 1996 yılında gördüğü restorasyonlardan sonra ulaştı ve bunun sonunda halkın kullanımına açıldı. 

Vezac şehri belki herkes tarafından bilinen bir yer değil ama şarap severlerinin ipek yolu sayılan Bordeaux ve Rhode şehirleri arasında kalıyor. Görmeyi ve gezmeyi seven herkesin uğraması gereken bir yer.

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Bursa Cumalıkızık



Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk gelmektedir.
Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur. Osmanlı Erken Dönemi'nin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır.

Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerinde köylülerin eskinden cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla adıyla söylenir. Bir başka söylence de, Osman Bey'in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye Cumalıkızık adını vermiş olduğudur.


16 Mayıs 2014 Cuma


Opera Binası :Avustralya




Opera Binası -Avustralya-1959'da Sidney'e bir opera binası yapmak için düzenlenen tasarım yarışmasına 32 ülkeden 222 kişi katıldı.Kazanan neredeyse hiç tanınmayan 40 lı yaşlarında Hollandalı bir mimar Joern Utzon oldu.Diğer yarışmacıların çoğu gibi binanın yapılacağı yeri hiç görmeden fotoğraflara bakarak çalışmıştı.Tasarımı kısmen Sidney'in eşsiz güzellikteki limanında duran yatların yelkenlerinden kısmende Meksika'da gördüğü Maya ve Aztek tapınaklarından ilham almıştı.Opera binası resmen 20 Ekim 1973'te Kraliçe ikinci Elizabeth tarafından açıldı.Bina İkinci Dünya Savaşın'dan bu yana inşa edilmiş en güzel yapılardan biri olma iddasını  taşır.En iyi limanın suları üzerinden görüntü veren bina havalanmaya hazır dev bir kuğuyu andırır.

Rusya'da Bir Efsane: Lena'nın Taş Ormanı

Rusya'nın en muhteşem doğal güzelliklerinden biri olan Lena'nın Taş Ormanı, turistler açısından aynı zamanda en zor ulaşılan yer. Lena'nın Taş Sütunları olarak da bilinen bu muhteşem taş oluşum, yalnızca göze güzel gelmiyor. Organik dünyanın oluşumu hakkında belirli bilgiler de, bu taşlar sayesinde ortaya çıkıyor. 


                                                                                                                    Paleozoik dönemin ilk evrelerinden gelen çeşitli organizma fosili, yeryüzünde oluşan hayata dair son derece kıymetli bilgi sağlayabilmekte. Lena'nın Taş Ormanı, turistlere eşsiz bir manzara sunuyor. Devasa taş heykeller, zaman içerisinde dondurulmuş devler gibi yerden çıkıp gökyüzünü deliyor. Nehir kenarı boyu grup hâlindeki sütunlar onlarca kilometre uzanıyor.

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Büyüleyici Bir Şelale, Multnomah Şelalesİ


Amerika'nın Oregon'da bulunan Multnomah Şelalesi dünyanın en güzel yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor.Columbia Nehri'nin geçtiği kanyonda bulunan bu şelale,170 metreden aşağıya iner.Ardından daha kısa şelaleler başlar.Her yıl milyonlarca turistin geldiği şelale için çok sayıda otel yapılmış.


13 Mayıs 2014 Salı

Mendenhall Buz Mağarası


 Mendenhall Buz Mağaraları, Mendenhall Buzulu'nun altında uzanıyor. Bu buzul Alaska'nın başkenti Juneau şehir merkezine 21 km mesefade bulunuyor ve Juneau Icefieldin kollarından bir tanesidir. Yüksekliği 67 metre, genişiliği 2,4 kilometredir.
Alaska'daki iklim şartları nedeniyle, buradaki buzul erimeleri bütün dünyada gözlene buzul çekilmeleri kadar büyük boyutlu değildir.Ancak yine de burada bulunan buzullar yıllık ortalama olarak 10-15 metre kadar geriye çekilir.



Eşsiz Capilano Asma Köprüsü


Doğayı tahrip etmeden doğayla bütünleşmenin yolu... Burası senede ortalama 800000 ziyaretçi çeken Kanada'nın ünlü Capilano Asma Köprüsü. Büyüleyici bir görüntüye sahip olduğu inkar edilemez olan bu köprü, Kanada sınırları içinde bulunuyor. Bu köprü normalde gezip görmenizin çok zor olacağı yağmur ormanlarını kolayca gezmenizi sağlıyor. tabi yalnızca kolaylaştırmıyor aynı zamanda size tepeden harika bir görüntü sunuyor. Manzara sevenler ve heyecan tutkunları için bulunmaz bir yer..

Grönland'da Buz Altında Dev Kanyon!





















Grönland Atlas Okyanusunun kuzeyinde 2.166.086 kilometrekare ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı Daniamarka'nın özerk bölgesidir.Bu buz tabakası 3 kilometre kalınlığında ve tabanıda deniz düzeyinin altında bulunur.Grönland yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. %81'i buzullarla kaplıdır.

Song Doong




Song Doong Vietnam'da bir mağaradır. Vietnam'ın başkenti olan Hanoi'nin 450 km güneyinde bulunan Quang Binh'de yer alan milli parktır. 

Büyüklüğü ve yüksekliği lazer ölçüm cihazlarıyla yapılan Vietnam'ın balta girmemiş ormanlarında bulunan Hang Song Doong isimli bu mağara, ilk defa 1991 yılında Vietnamlı bir yerli olan Ho Khanh tarafından keşfedilmiştir.
İçersinde gelen gürültü ve rüzgar uğultusu nedeniyle pek kimsenin girmeye cesaret edemediği bu mağara, 6,5 kilometre uzunluğundadır. 

Her ne kadar korkutucu görünse de, yükseklikleri seven ve maceraperest biriyseniz buraya mutlaka uğramalısınız...

Güzel Atlar Diyarı: Kapadokya


Peri Bacaları -Kapadokya- Günümüzde Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kapadokya bölgesi doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yerdir.


Coğrafik olaylar Perbacalarını oluştururken tarihi süreçte insanlarda bu peribacalarının içlerine ev , kilise oymuş bunları fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve olağanüstü bir doğa mucizesi olan Kapadokya Orta Anadolu Bölgesi'nde Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alanın ortak adıdır.


Kapadokya Bölgesindeki Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ'da meydana gelen volkanik patlamalar sonucunda bölgede volkanik tüflerden büyük bir plato oluşmuş,Kızılırmak Nehri ve rüzgarın on binlerce yıl boyunca bu platoyu aşındırmasıyla bir doğa harikası olan Peribacaları ortaya çıkmıştır.

Peri Masalı Diyarı: Jiuzhaigou



Sichuan Eyaleti'ndeki Jiuzhaigou Doğa Koruma Alanı, Çin'in bambaşka bir yüzü. Jiuzhaigou, 'dokuz köyün vadisi’ anlamına geliyor. Bir zamanlar bu vadide dokuz Tibet köyü varmış. Jiuzhaigou'da 114 göl ve şelale var. Buzulların çekilmesiyle oluşan göller şelalelerle birbirine bağlanıyor. Suları kalsiyum karbonat zengini olduğundan göllerin en derin noktaları dahi çok rahat görülüyor. Böylesi bir doğa mucizesi efsanelerden payına düşeni almış tabii ki. İnanış o ki Tibet tanrısı rüzgârdan yapılmış mistik aynayı gökyüzü tanrıçasına vermiş. Tanrıça aynayı elinden düşürmüş, ayna kırılmış ve bu göller oluşmuş.
  Jiuzhaigou'ya gitmek için en iyi mevsimler ilkbahar ve sonbahar. Kışın bembeyaz bir örtüyle kaplanan göller ve birer kar perdesini andıran şelalelerde görülmeye değer. Ancak hava gündüz dahi çok soğuk oluyor ve yolculuğun başarıyla tamamlanma ihtimali zayıf.

12 Mayıs 2014 Pazartesi

Görülmeye Değer Namib Çölü !




    Namib ÇölüNamibya'da yeralan büyük bir çöldür.
"Namib" kelimesi, Nama dili'nde "çok büyük" anlamına gelir. Namib Çölü, 50.000 km²'lik bir alana yayılır. Çölün, Atlas Okyanusu boyunca uzanan 1.600 km'lik kısmı Namibya sahilini oluşturur. Batıdan doğuya olan genişliği 50-160 km arasında değişir. Namib Çölü'nün bir bölümü kuzeybatı Angola'ya kadar ulaşır.

" Plitvice Gölleri, Ulusal Parkı ve Şelaleleri"



 Ormanlarla kaplı dağların arasında 16 göl ve bunları birbirine bağlayan rengarenk şelaleriyle gizli bir cennet Plitvice Gölleri...Hırvatistan'ın Bosna Hersek sınırı yakınlarında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Plitvice Milli Parkı sahip olduğu doğal güzellikleriyle adeta yeryüzündeki cennet gibi... Bu parkı eşsiz kılan asıl nokta, on altı gölün birbirine küçük şelalelerle bağlanarak oluşturduğu büyüleyici görüntüler. Eğer planlarınız içinde Plitvice'yi görmek varsa, sadece fotoğraf makinenizi değil, video kameranızı da yanınıza almalısınız. Sekiz kilometre karesini göllerin kapladığı toplam 300 kilometrekarelik parkta doğal yaşam olduğu gibi korunmaktadır. Ülkeye hayli fazla turist çeken bu parktaki zengin bitki örtüsü de görülmeye değer. Çeşit çeşit bitkilerin büyüleyici renkleri deyim yerindeyse gözlerinizi yakıyor. Kokuları ise başka alemlere sürüklüyor.





Muhteşem Mermer Mağaraları



 
 Şili'de Coyhaique vilayetinde bulunan Mermer Mağaralar, Patagonya'daki en etkileyici turistik merkezlerden biri. Rio Tranquilo'nun dev bir kiraçtaşı yarımadasına gömülmüş berrak suları sebebiyle oluşmuş. Bu sayede de etkileyici labirent mağaralar ortaya çıkmış. Bu yarımada 'Mermer Katedrali' olarak biliniyor.Oluşumu da görünüşü kadar etkileyici vakit ayırılıp görülmesi gereken yerlerden.

Aşıkların Yürüyüş Yeri: AŞK Tüneli




Ukrayna'da bir demir yolunun üç kilometrelik bölümünü oluşturan bu yola AŞK Tüneli adı verilmiş.






Ağaçların arasından giden demir yolu, özellikle ilkbaharda ağaçların yeşillerle kaplanmasıyla büyüleyici bir görünüme kavuşuyor. 
Özel mülkiyete ait demir yolu Kleven şehri yakınlarındaki kereste fabrikasına günde üç defa yük taşımasında kullanılıyor.




Romantik bir gün geçirmek isteyenler yeşeren ağaçların tren yoluna sarkmasıyla oluşan eşsiz görüntü için buraya geliyor. 
Bölgedeki inanışa göre de buradan ilk defa geçen çiftlerin dilekleri kabul oluyor.




Sevgilinizle gitmenizi önerebileceğim en güzel yerlerden biri AŞK Tüneli... Sizde vakit kaybetmeden burayı ziyaret edin...

Renklerin Ahenkli Dansı: Antilop Kanyonu


   Antilop Kanyonu, Güney Batı Amerika'nın en çok gidilen ve en çok fotoğraflanan kanyonlarından birisidir. Arizona eyaletinin yanındaki Navajo bölgesinde yer alır. Antilop Kanyonu'nda birbirinden farklı iki adet, fotoğraflanmaya müsait kanyon bölgesi vardır. Bunlardan birine ''Üst Antilop Kanyonu'' veya daha bilindik adıyla "Çatlak", diğerine ise "Alt Antilop Kanyonu" ya da daha bilindik adıyla "Tirbüşon" denmektedir. 

  Antilop Kanyonu , Navajo Kumtaşlarının erezyonu sonucunda oluşmuştur. Temel olarak ani su baskınları ve bunlar sonrasında gelen su altı olayları sayesinde oluşumu tamamlanmıştır. Özellikle muson yağmurları zamanında kanyon suyla dolar ve hızla akan su , kanyonu aşındırarak su yolları açar. Bu sebeple içinde yürüyen biri, suyun akışı gibi kıvrılan yolları takip eder.


Fotoğraflar da gösteriyor ki doğa harikası bu güzel yerler. Renklerin ahengi ve tonların geçişi gerçekten muhteşem.. Bir gün Arizona'ya yolunuz düşerse gezin görün..